Blog > Komentarze do wpisu
Sosy
jesli chcesz aby sos był dobry, nigdy nie żałuj ziół. Ja smażę najpierw cebulkę, później wrzucam mięcho i trochę wody. Solę, dodaję cząber, estragon, imbir i jakieś prowansalskie i czosnek. Paprykę ostrą dodaję pod koniec duszenia. Czasami dodaję trochę wywaru z tego co robiłam do słoików, czyli paprykę i pomidory w zalewie. ( jest to bardzo ostre) Trzymam to w lodówce. Później zaprawiam mąka zmieszana ze śmietaną i jeśli mam jakieś zielone( oregano lub natka pietruszki) I sos gotowy. Mąż nie może się nachwalić moich sosów.
niedziela, 09 kwietnia 2017, danasoch
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Smalec

    Mój mąż zażyczył sobie smalcu, bo dawno go nie było.Jak trudno znaleźć słoninę, a najlepszy smalec jest ze słoniny.Udało się.Pokroiłam w drobną kostkę i na mały

  • Swój ser

    Masz mleko, które jest za długo i się nie skwasiło. Sama zakisz. Daj trochę kwasku cytrynowego i trochę soli. Pod przykryciem, aby cholerne muszki octowe się ni

  • Sosy

    Mąz chwali sobie moje sosy. Warunkiem dobrego sosu jest odpowiednie dodanie soli, tłuszczu, ziół, pieprzu itp. Normalnie, gdy robię sos z kuraka lub gulaszowego

  • Kotleciki rybne

    Od jakiegoś czasu szukałam sprawdzonego przepisu na kotleciki rybne (po angielsku zwane fishcakes ). Takie, do których można wracać systematycznie, zmieniając e

  • Na ostro

    Kto lubi jeść potrawy ostre, znajdzie tu coś dla siebie. Wielu potrawom ostrości przydaje sos. Choć hiszpańskie sofrito lub włoskie soffritto są właściwie nie