Blog > Komentarze do wpisu
Sosy
jesli chcesz aby sos był dobry, nigdy nie żałuj ziół. Ja smażę najpierw cebulkę, później wrzucam mięcho i trochę wody. Solę, dodaję cząber, estragon, imbir i jakieś prowansalskie i czosnek. Paprykę ostrą dodaję pod koniec duszenia. Czasami dodaję trochę wywaru z tego co robiłam do słoików, czyli paprykę i pomidory w zalewie. ( jest to bardzo ostre) Trzymam to w lodówce. Później zaprawiam mąka zmieszana ze śmietaną i jeśli mam jakieś zielone( oregano lub natka pietruszki) I sos gotowy. Mąż nie może się nachwalić moich sosów.
niedziela, 09 kwietnia 2017, danasoch
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Smalec

    Mój mąż zażyczył sobie smalcu, bo dawno go nie było.Jak trudno znaleźć słoninę, a najlepszy smalec jest ze słoniny.Udało się.Pokroiłam w drobną kostkę i na mały

  • Swój ser

    Masz mleko, które jest za długo i się nie skwasiło. Sama zakisz. Daj trochę kwasku cytrynowego i trochę soli. Pod przykryciem, aby cholerne muszki octowe się ni

  • Sosy

    Mąz chwali sobie moje sosy. Warunkiem dobrego sosu jest odpowiednie dodanie soli, tłuszczu, ziół, pieprzu itp. Normalnie, gdy robię sos z kuraka lub gulaszowego

  • Pulpety małe i większe

    Pochodzą podobno z Włoch, na co wskazuje ich nazwa. Kulki z mielonego mięsa z różnymi dodatkami mogą być gotowane, smażone, duszone, zapiekane. Te dodatki dziel

  • Domowo, trochę po włosku

    Na co dzień raczej nie jadamy wytwornych dań opisywanych w kulinarnych czasopismach i wyrafinowanych książkach kucharskich. Jeżeli już gotujemy, posługujemy się