Blog > Komentarze do wpisu
Sosy
jesli chcesz aby sos był dobry, nigdy nie żałuj ziół. Ja smażę najpierw cebulkę, później wrzucam mięcho i trochę wody. Solę, dodaję cząber, estragon, imbir i jakieś prowansalskie i czosnek. Paprykę ostrą dodaję pod koniec duszenia. Czasami dodaję trochę wywaru z tego co robiłam do słoików, czyli paprykę i pomidory w zalewie. ( jest to bardzo ostre) Trzymam to w lodówce. Później zaprawiam mąka zmieszana ze śmietaną i jeśli mam jakieś zielone( oregano lub natka pietruszki) I sos gotowy. Mąż nie może się nachwalić moich sosów.
niedziela, 09 kwietnia 2017, danasoch
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Smalec

    Mój mąż zażyczył sobie smalcu, bo dawno go nie było.Jak trudno znaleźć słoninę, a najlepszy smalec jest ze słoniny.Udało się.Pokroiłam w drobną kostkę i na mały

  • Swój ser

    Masz mleko, które jest za długo i się nie skwasiło. Sama zakisz. Daj trochę kwasku cytrynowego i trochę soli. Pod przykryciem, aby cholerne muszki octowe się ni

  • Sosy

    Mąz chwali sobie moje sosy. Warunkiem dobrego sosu jest odpowiednie dodanie soli, tłuszczu, ziół, pieprzu itp. Normalnie, gdy robię sos z kuraka lub gulaszowego

  • Ciepły łosoś w zimnym sosie

    Dzisiaj z przechowywaniem ryb nie mamy kłopotu: korzystamy z lodówek lubnawet zamrażarek. Dawniej musiano sobie z tym radzić jakoś inaczej. Nie zawsze przecież

  • Sos holenderski - przepis podstawowy

    Nie wiem jak to się stało, że do tej pory się tutaj nie pojawił. Przepis na sos holenderski powinien znać każdy początkujący kucharz. Jego przygotowanie zajmuj