RSS
poniedziałek, 28 listopada 2016
Smalec
Mój mąż zażyczył sobie smalcu, bo dawno go nie było. Jak trudno znaleźć słoninę, a najlepszy smalec jest ze słoniny.Udało się.Pokroiłam w drobną kostkę i na małym gazie posmażyłam, posoliłam i na koniec dodałam drobno pokrojoną cebulkę. Niektórzy robią smalec z boczku, ale boczek jest ostatnio drogi nie tak jak kiedyś. Cena równa się prawie cenie szynki.
Tagi: smalec
08:23, danasoch
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 sierpnia 2016
Swój ser
Masz mleko, które jest za długo i się nie skwasiło. Sama zakisz. Daj trochę kwasku cytrynowego i trochę soli. Pod przykryciem, aby cholerne muszki octowe się nie dostały. Ja przykrywam czystą szmatką. Może być stare wygotowane prześcieradło np. Tak samo możesz zrobić swoje masło, jak masz dostęp do mleka krowiego. Tylko tam nic nie kwaś i koniecznie pod przykryciem. Dwa dni, do słoika, lub urządzenia(mikser) i tłuczesz to do ubicia masła. Maslańka do wypicia.Mam nadzieje,że to się komuś przyda. I nie róbcie tego z mleka ze sklepu.
08:20, danasoch
Link Dodaj komentarz »
fasolka szparagowa
Mam jej sporo. Ładnie obrodziła. Nie ma nic lepszego latem jak fasolka z smazoną bułką tartą. A na deser ledwo podkiszone ogórki. Takie jedniowe.
07:44, danasoch
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 kwietnia 2016
Pierogi z mięsem
Różowa Kuchnia pisała o nich. Ja robię je z mięsa gotowanego z zupy. Mielę, przyprawiam pieprzem, imbirem i ostrą papryką. Ciasto robię najczęściej tylko z mąki i wody kiedy nie mm jajka. Robię tradycyjnie na stolnicy. Rozwałkuję i później wykrawam krążki takim specjalnym pierożnikiem. Kiedy go nie miałam to robiłam to szklanką.Później wrzucałam do wrzącej wody i mieszłam aby się nie skleiły. Gotowe polewam tłuszczem ze smażoną cebulką. Ot, wielka filozofia.
poniedziałek, 25 kwietnia 2016
a la szpinak-komosa (lebioda)
teraz można już zbierać komosę. Zielsko, ma liście od spodu jakby przysypane mąką. Robi sie go jak normalny szpinak, a ma wiecej witamin niż normalny szpinak. Właśnie wiosną zanim zakwitnie. Kiedyś pokazywałam zdjęcia komosy, zawsze można sprawdzić u wujka googla.
Tagi: lebioda
10:22, danasoch
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 kwietnia 2016
Drobiowe mięso inaczej-pyszne
Kiedy gotuję całego kuraka, to później wyciągam go i dzielę. Udka na pół, piersi w plastry. Wszystko solę, dopieprzam i maczam w jajku a później w bułce i na patelnię z olejem. Takie przesmażone, są pyszne. Nawet pozostały kadłub też tak samo smażę. Wszystko znika szybko;)
Potrawka z kurczaka
Najczęściej robię z części drobiowych wcześniej ugotowanych w zupie, rosole itp. Obieram je z kości. Biorę warzywa z zupy i kroję je.Podsmażam na patelni cebulkę i dodaję obrane mięsko z kurczaka i pokrojone warzywa. Doprawiam i zagęszczam kwaśną śmietaną zmieszaną z mąką. Można dodać też ugotowane i pokrojone jajka.
czwartek, 10 marca 2016
Powidła
Najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Śliwki bez pestek zasypuję cukrem. Podlewam trochę wodą aby od razu się nie przypaliły, później one same puszczą sok. Część soku zlewam do buteleczek, reszte dalej smażę. Muszę być cały czas i co chwila mieszać. Na następny dzień znów je smażę i jak będą miały odpowiednia konsystencję, wkładam do słoiczków. Po wystygnieciu, słoiki gotuję.Po 10 min od zagotowania wody, wyciągam je gorące i ustawiam dnem do góry, wtedy mam pewność, które trzymają.
Tagi: powidła
11:46, danasoch
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 października 2015
Pieczone kulki z ziemniaków

Składniki:

10 ziemniaków, 20 dkg wędliny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę razem z wędliną. Dodajemy jajko, śmietanę, mąkę, masło,pieprz. Mieszamy. Formujemy kulki, układamy na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Podajemy polane masłem lub z sosem i surówką

piątek, 13 marca 2015
Grzybowe risotto

Składniki: ryż na risotto, 2 garści suszonych grzybów, 80 g masła, oliwa z oliwek. 1 cebula, czosnek, białe wino, bulion warzywny, 1 łyżka parmezanu, natka pietruszki.

 

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, zostawiamy na 20 min. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy posiekane cebule i pokrojony czosnek. Wrzucamy ryż ( po garści na osobę). Zwiększamy ogień i dolewamy wina. Czekamy, az ryz wchłonie wino. Dolewamy 2 łyżki wazowe bulionu z warzyw, wrzucamy grzyby. Posypujemy garścią siekanej natki pietruszki. Gotujemy 20 min.Pod koniec dodajemy zimne masło i parmezan.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
Tagi